Kuchnia zero waste, to kolejna odsłona zadań wykonywanych w ramach odbywającego się w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Krynicy-Zdroju Hotelowego Tygodnia Ziemi. Uczniowie zasadzili już drzewko jabłoni, odbyli eko webinar, teraz przyszedł czas na kolejne zadania.

Do działań włączyła się klasa 1 technikum gastronomicznego, która pod okiem Małgorzaty Sędzimir - nauczycielki przedmiotów gastronomicznych i Doroty Pacut - nauczycielki przedmiotów hotelarskich zaserwowała i zaprezentowała kuchnię „zero waste” - mówi dyrektor szkoły Maria Aleksander-Pisz. – To styl życia oparty na założeniu maksymalnego redukowania ilości wytwarzanych produkowanych odpadów. Ten cel próbuje się osiągnąć poprzez racjonalne decyzje zakupowe, niemarnowanie żywności, a także wykorzystywanie resztek, surowców i możliwości tkwiących w pozornych odpadach.

W eko menu znalazły się: pizza z dodatkami, jabłka pieczone z kruszonką, zupa krem z warzyw z grzankami, witaminowe smoothie i koktajle oraz kompot z obierek jabłkowych.