Powiat Nowy Sącz: ZSP w Krynicy-Zdroju: nasi hotelarze praktykują u najlepszych!

1 min czytania

Uczniowie technikum hotelarskiego w Zespole Szkół Ponadpodstawowych im. Jana Pawła w Krynicy-Zdroju odbywają praktyki zawodowe w renomowanych hotelach.

Uczniowie klasy II TH odbywają praktyki w Hotelu SPA Dr Irena Eris, który sprawuje patronat nad tym kierunkiem. Podczas zajęć, które odbywają się pod okiem dyrektora hotelu Wojciecha Sporka oraz Barbary Galant - kierownika gastronomii, młodzież poznaje strukturę organizacyjną hotelu, różne stanowiska pracy, komórki organizacyjne - od służby parterowej, poprzez housekeeping, gastronomię do recepcji hotelowej.

Podczas ostatnich zajęć uczniowie mieli okazję uczestniczyć w zawodowym pokazie Michała Iwaniuka - szefa cukierni Czekolada Café w Airport Hotel Okęcie, zdobywcy siódmego miejsca w światowym finale konkursu World Chocolate Masters 2018 w Paryżu.

- Dla uczniów była to niepowtarzalna okazja obserwowania najnowszych technik cukierniczych i uczenia się od światowej czołówki mówi Maria Aleksander-Pisz, dyrektor ZSP w Krynicy-Zdroju. - Specjalnością Michała Iwaniuka jest rzeźba czekoladowa.

Opiekunem młodzieży podczas praktyk jest Dorota Pacut - nauczycielka przedmiotów hotelarskich.

Starostwo Powiatowe w Nowym Sączu, nowosadecki.pl/pl/zsp-w-krynicy-zdroju-nasi-hotelarze-praktykuja-u-najlepszych

Autor: krystian