Podczas Fasolowych żniw, które odbyły się dzisiaj w Rożnowie w ramach Dni Jeziora Rożnowskiego, nie zabrakło smakołyków zrobionych właśnie z fasoli. Na stołach pojawiły się nie tylko pasztety czy pierogi, ale również ciasta i nalewki z fasoli. Impreza, która przyciągnęła tłumy mieszkańców i turystów, odbyła się pod patronatem starosty nowosądeckiego Marka Kwiatkowskiego.

Starosta wraz z Małgorzata Mordarska-Duda, przewodniczącym Rady Gminy Gródek nad Dunajcem Józefem Klimkiem oraz gośćmi ze Słowacji i Ukrainy degustowali i oceniali potrawy wybierając te najsmaczniejsze.

- To niespotykane i bardzo oryginalne potrawy – mówił starosta Marek Kwiatkowski. – Cieszę się, że panie z kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń co roku tworzą nowe specjały, których głównym składnikiem jest fasola. Dziękuję za to. Przy okazji, ta impreza promuje bogactwo ziemi sądeckiej.

W konkursie wystartowało siedem drużyn. Członkom jury najbardziej smakowała zupa fasolowa „Trzy groszki” przygotowana przez KGW Sienna (I miejsce), ciasto fasolowe z kokosem i musem z mango przygotowane przez KGW Rożnów (II miejsce) oraz "Johny Burger" przygotowany przez KGW Jelna (III miejsce). Wyróżnienia otrzymały: Stowarzyszenie Społeczno-Kulturalne „Pogórze” za fasolowe ule, Stowarzyszenie Złoty orkisz za tortillę z kurczakiem i fasolą, KGW Bartkowa za Jaśkowe koperty oraz KGW Tropie za smalec z fasoli.

W programie dzisiejszej imprezy zorganizowanej przez Gminny Ośrodek Kultury w Gródku nad Dunajcem, był m.in. Rajd Rowerowy, loteria fantowa, występy muzyczne, pokazy ratownictwa, pokaz zumby, a wieczorem - występ kapeli Strupki i zabawa taneczna.

W spotkaniu wzięli udział m.in.: poseł Jan Duda, starosta nowosądecki Marek Kwiatkowski, wójt gminy Gródek nad Dunajcem Józef Tobiasz, przewodniczący Rady Gminy Józef Klimek, radny powiatowy Marek Pławiak oraz sołtysi i mieszkańcy miejscowości z gminy Gródek nad Dunajcem.

Fot. Maria Olszowska