Tydzień menu przedszkolnego - co podaje stołówka MCK w Grybowie dla najmłodszych

2 min czytania
Tydzień menu przedszkolnego - co podaje stołówka MCK w Grybowie dla najmłodszych

Stołówka Miejskiego Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie przygotowała kompletne menu dla przedszkolaków na 17–21 listopada 2025. Zupy, obiady i podwieczorki zaplanowano tak, by wprowadzić do jadłospisu sezonowe warzywa i owoce oraz znane dzieciom smaki. Rodzice znajdą też wykaz alergenów przy każdym posiłku.

  • Menu Miejskiego Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie
  • Poniedziałek
    Śniadanie: kawa zbożowa na mleku, chleb i bułki z masłem, polędwica sopocka drobiowa (soja), sałata lodowa, papryka czerwona, herbata z cytryną.
    Obiad: zupa kalafiorowa z zacierką (seler, mąka pszenna, białko mleka, jajka), risotto z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym (mąka pszenna, białko mleka), surówka z kapusty pekińskiej (białko mleka, jajka), kompot wieloowocowy.
    Podwieczorek: gruszka, wafle ryżowe, woda niegazowana.

  • Wtorek
    Śniadanie: płatki kukurydziane na mleku, chleb wieloziarnisty i pszenny z masłem, miód, herbata z cytryną.
    Obiad: zupa dyniowa z ryżem (seler, mąka pszenna, białko mleka), kotlet schabowy (mąka pszenna, jajka), ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), fasolka szparagowa z bułką tartą (białko mleka, mąka pszenna), kompot wieloowocowy.
    Podwieczorek: rogaliki krucho-drożdżowe (mąka pszenna, jajka), herbata galicyjska.

  • Środa
    Śniadanie: chleb ziemniaczany i bułka z masłem, pasztet pieczony (soja), ogórek, pomidor malinowy, herbata z cytryną.
    Obiad: zupa ziemniaczana (seler, mąka pszenna, białko mleka), kasza manna z musem truskawkowym (mąka pszenna, białko mleka), kompot wieloowocowy.
    Podwieczorek: mandarynka, wafelek śmietankowy (mąka pszenna, białko mleka), woda niegazowana.

  • Czwartek
    Śniadanie: kakao naturalne na mleku, chleb razowy z masłem, twarożek (białko mleka), szczypiorek, rzodkiewka, herbata z cytryną.
    Obiad: rosół z tartym ciastem (seler, mąka pszenna, jajka), filet drobiowy w ziołach, ziemniaki puree z koperkiem (białko mleka), surówka z białej rzepy (jajka), kompot wieloowocowy.
    Podwieczorek: mus ze świeżych owoców, chrupki kukurydziane kręcone, herbata z cytryną.

  • Piątek
    Śniadanie: chleb słonecznikowy i pszenny z masłem, filet z makreli w sosie pomidorowym, ogórek kiszony, papryka żółta, herbata z cytryną.
    Obiad: zupa z zielonego groszku z groszkiem ptysiowym (seler, mąka pszenna, białko mleka, jajka), pierogi ruskie (mąka pszenna, białko mleka, jajka), kompot wieloowocowy.
    Podwieczorek: muffinka jogurtowa (mąka pszenna, jajka), woda niegazowana ABC Junior.

na podstawie: Królewskie Miasto Grybów.

Autor: krystian