Dni Otwarte w ZSZ Grybów pełne smaków i warsztatów mimo chłodnej pogody

2 min czytania
Dni Otwarte w ZSZ Grybów pełne smaków i warsztatów mimo chłodnej pogody

Pomimo kapryśnej pogody, Zespół Szkół Zawodowych w Grybowie tętnił życiem podczas Dni Otwartych. Uczniowie szkół podstawowych z okolicznych miejscowości mieli niepowtarzalną okazję poznać fascynujący świat zawodów i odkryć swoje pasje!

  • Dni Otwarte w ZSZ Grybów przyciągnęły młodzież z całego regionu
  • Pasja i talent młodzieży z Grybowa rozświetliły szkolne mury

Dni Otwarte w ZSZ Grybów przyciągnęły młodzież z całego regionu

W dniach 22-24 maja Zespół Szkół Zawodowych w Grybowie otworzył swoje drzwi dla uczniów klas ósmych z wielu pobliskich szkół podstawowych, m.in. z Kąclowej, Wyskitnej, Białej Niżnej, Gródka oraz Stróż. Mimo chłodnej i deszczowej aury, atmosfera w szkole była niezwykle gorąca i pełna energii.

Pod czujnym okiem nauczycieli praktycznej nauki zawodu młodzi goście mogli zanurzyć się w różnorodne dziedziny od gastronomii, przez logistykę i ekonomię, aż po mechanikę, spawalnictwo i stolarkę. Każda pracownia została starannie zaprezentowana, a uczestnicy brali udział w konkursach, które nie tylko bawiły, ale także uczyły praktycznych umiejętności. Najbardziej zaangażowani otrzymali drobne upominki jako wyraz uznania.

Pasja i talent młodzieży z Grybowa rozświetliły szkolne mury

Uczniowie ZSZ nie tylko pokazali swoje zdolności techniczne, ale również artystyczne i naukowe osiągnięcia. Przedstawili życie szkoły od kuchni, prezentując działalność Szkolnego Klubu Wolontariatu oraz Klubu Staszicowskiego, które aktywnie angażują młodzież w rozwój osobisty i społeczne inicjatywy.

Finałowy dzień Dni Otwartych był szczególnie smakowity przyszli cukiernicy pod okiem doświadczonych nauczycieli przygotowali mini torciki biszkoptowe z kremami na bazie mascarpone, śmietanki i czekolady oraz świeżych owoców. Ta słodka atrakcja okazała się prawdziwym hitem i doskonale osłodziła deszczową pogodę.

W sumie w zajęciach praktycznych uczestniczyło 20 osób, a największą popularnością cieszyły się warsztaty kulinarne pod hasłem Słodycz w każdym kawałku”. Ósmoklasiści mieli także okazję sprawdzić swoje umiejętności montażowe czy logistyczne między innymi składali półkę na buty oraz przygotowywali towar do wysyłki.

Autor: krystian