Co jedzą przedszkolaki - jadłospis stołówki MCKiE w Grybowie

3 min czytania
Co jedzą przedszkolaki - jadłospis stołówki MCKiE w Grybowie

Stołówka miejskiego ośrodka poda propozycje posiłków dla najmłodszych na początku grudnia. W jadłospisie pojawiają się proste, domowe smaki - kakao, zupy kremy, kasze i kompoty - które mają przypaść do gustu maluchom. Informacje przygotowało Miejskie Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie - Dział Stołówka i dotyczą okresu 1–5 grudnia 2025.

  • Dział Stołówka przedstawia tygodniowe propozycje dla przedszkolaków
  • W Grybowie jadłospis uwzględnia alergeny i proste smaki - co warto wiedzieć

Dział Stołówka przedstawia tygodniowe propozycje dla przedszkolaków

Stołówka zaplanowała codzienne śniadania, obiady i podwieczorki na pięć dni. W menu przewijają się zarówno ciepłe kakao i kawa zbożowa, jak i dania obiadowe oparte na kaszach, makaronach i ziemniakach. Poniżej skrót najważniejszych pozycji:

  • Poniedziałek - śniadanie: kakao na mleku, pieczywo z masłem i wędlina; obiad: krem dyni z makaronem, gulasz z kaszą wiejską, surówka i kompot; podwieczorek: banan i chrupki kukurydziane. (W menu pojawiają się alergeny: mąka pszenna, białko mleka, seler, soja.)
  • Wtorek - śniadanie: płatki kukurydziane na mleku, pieczywo z masłem i powidłem; obiad: zupa brokułowa z zacierką, duszony filet drobiowy, ziemniaki puree, surówka; podwieczorek: jabłko i herbatniki. (Alergeny: mąka pszenna, białko mleka, jajka, seler.)
  • Środa - śniadanie: kawa zbożowa na mleku, pieczywo razowe i bułka z masłem, wędlina; obiad: zupa z groszku z grzankami, łazanki z kapustą; podwieczorek: drożdżówka. (Alergeny: jęczmień, żyto, soja, mąka pszenna, białko mleka.)
  • Czwartek - śniadanie: pieczywo ziemniaczane i pszenny z masłem, śledź lub makrela w sosie pomidorowym, warzywa; obiad: rosół z makaronem, schab zapiekany, ziemniaki, bukiet warzyw; podwieczorek: mus brzoskwiniowy na jogurcie i paluszki. (Alergeny: ryby - makrela, białko mleka, mąka pszenna.)
  • Piątek - śniadanie: chleb słonecznikowy, jajecznica na maśle, rzodkiewka; obiad: pomidorowa z ryżem, pierogi z serem; podwieczorek: mandarynka i wafle zbożowo-ryżowe. (Alergeny: mąka pszenna, białko mleka, jajka, seler.)

Menu powtarza elementy domowej kuchni - kasze, zupy kremy, kompoty oraz pieczywo, a do picia najczęściej proponowane jest mleko lub herbaty i woda niegazowana.

W Grybowie jadłospis uwzględnia alergeny i proste smaki - co warto wiedzieć

Przy każdym daniu stołówka oznaczyła występujące alergeny - najczęściej pojawiają się: mąka pszenna, białko mleka, jajka, seler, soja, oraz zboża typu jęczmień i żyto, a także ryby. To ważna informacja dla rodziców dzieci uczulonych. Menu pokazuje też, że do posiłków trafiają warzywa surowe i gotowane oraz owoce w formie kompotów i deserów jogurtowych.

Rodzice mogą potraktować ten jadłospis jako przyczynek do rozmowy z placówką - warto ustalić na bieżąco, jakie są procedury przy alergiach i czy stołówka oferuje alternatywy dla uczulonych dzieci. Drobne uwagi praktyczne - codzienne kompoty i świeże warzywa zwiększają ilość porcji witamin, a obecność pieczywa wieloziarnistego i kasz to plus dla urozmaicenia.

Dla opiekunów i rodziców: jeśli dziecko ma silne alergie, najlepiej skontaktować się bezpośrednio z Dział Stołówka przy Miejskim Centrum Kultury, Czytelnictwa i Edukacji w Grybowie i potwierdzić szczegóły dietetyczne - menu podaje jakie alergeny występują, ale każda sytuacja wymaga indywidualnego rozwiązania.

na podstawie: Urząd Miejski w Grybowie.

Autor: krystian