Najlepsze na rodzinny stół wędliny naturalne

3 min czytania

Najlepsze na rodzinny stół wędliny naturalne

Rodziny, które nie chcą rezygnować z jedzenia mięsa, mają często problem z kupieniem dobrej jakości wędlin w sklepach. Standardowy rzeźnik położony czy to w osiedlowych punktach sprzedażowych, czy większych supermarketach nie ma najlepszego wyboru. Ich składy są długie, a większość ze składników to konserwanty i barwniki.

Tymczasem na rynku można znaleźć wędliny naturalne. Warto brać pod uwagę szczególnie te sklepy mięsne, które mają do wyboru produkty tradycyjne, zrobione według starych, sprawdzonych metod. Staropolskie przepisy to wysokiej jakości mięso, bez zbędnych sztucznych komponentów. Producent zatroszczył się o to, żeby w środku znalazły się tylko naturalne konserwanty i barwniki, dzięki temu dłużej można cieszyć się ich wyjątkowym smakiem i aromatem. Jedną z głównych zasad w czasie produkcji jest to, że używa się pełnowartościowego mięsa, pozbawionego antybiotyków. Nie ma w składzie resztek czy mięsa oddzielonego mechanicznie.

Na co można liczyć w wartościowych sklepach mięsnych?

Niekiedy mniejsze sklepiki mięsne, które stawiają na naturalność, mogą zaproponować klientowi większy wybór niż duże supermarkety. Takie obiekty stawiają na jakość. Wędliny naturalne nie są tutaj jedynym punktem sprzedażowym, można też liczyć na kiełbasy, parówki, kabanosy, boczek, słoninę i wiele innych artykułów. Niezależnie od tego, co zostanie wybrane, można liczyć na to, że w składzie tego wyrobu nie znajdzie się żaden zbędny, psujący smak, składnik. Taki nowoczesny rzeźnik to przede wszystkim duży wybór różnego rodzaj mięs, zarówno wieprzowiny, wołowiny, baraniny czy drobiu. Kupując, można mieć pewność tego, że do diety trafia odpowiednia ilość białka, tłuszczy i węglowodanów. Ich naturalność oznacza, że mięso może znaleźć się w diecie nie tylko dorosłego, ale także dziecka. Producent wędlin zadbał o różnorodność smakową. Nie brakuje tam naturalnych przypraw, między innymi: soli, pieprzu, majeranku, cebuli czy czosnku. Wybierając coś dla dziecka, warto zorientować się, czy występują tam przyprawy, które dziecko lubi.

Więcej informacji: Dodatkowe informacje o wędlinach naturalnych znajdziesz na stronie https://wedlinyzdebiny.pl/ - rodzinnej masarni Wędliny z Dębiny

Czego nie powinno być w dobrych wędlinach?

Polepszacze smaku, cukier, duże ilości soli i konserwantów, między innymi azotynu sodu to niewielka część tych składników, których najkorzystniej unikać, wybierając wędliny na rodzinny stół. Obecnie w każdym rzeźniku można przed zakupem przeczytać, co znajduje się w składzie danego produktu. Jest to udogodnienie, z którego powinien skorzystać każdy klient takiego miejsca. Dobrej jakości wędliny naturalne nie mają agresywnych komponentów, są odpowiednim źródłem białka w diecie. Można zaopatrzyć się w niskokaloryczne wyroby, między innymi wykonane z drobiu, z kurczaka bądź indyka czy nieco bardziej kaloryczne wyprodukowane z mięsa wieprzowego. Każda taka propozycja to duża ilość naturalnych dodatków, mogą być to warzywa czy owoce, na przykład schab ze śliwkami. Tradycyjne wędliny nadają się do spożycia zarówno na kanapkę czy jako przekąska bez użycia chleba, można je także podgrzewać, dodawać do innych dań.

Autor: Zewnętrzny materiał partnerski

nowosadecki24_kf