Kontenery gastronomiczne – co można w nich sprzedawać?

Dzisiaj, kiedy koszty prowadzenia działalności zwłaszcza gastronomicznej są coraz wyższe, co wymusza szukanie oszczędności. Oczywiście nie w jakości potraw serwowanych klientom, lecz miejsc, w których są oni obsługiwani. Alternatywą dla wynajmowania lokali stacjonarnych nieraz w niebotycznych sumach, jest inwestycja w kontener gastronomiczny. Dowiedz się, jakie rodzaje lokali mogą funkcjonować w tego typu miejscach.

Całoroczne wykorzystanie kontenera gastronomicznego

Niektórzy zastanawiają się nad tym, czy obiekt taki jak kontener gastronomiczny jest w stanie spełnić oczekiwania przedsiębiorców prowadzących działalność całoroczną. Tymczasem jak najbardziej jest to możliwe i coraz powszechniej praktykowane. Wynika z tego, że producenci dostosowują wyposażenie do warunków, jakie panują w różnych porach roku – na letnie upały niezastąpiona okaże się klimatyzacja, a w czasie zimy ogrzewanie. To wszystko sprawia, że zarówno pracownicy takich lokali, jak również odwiedzający ich goście mogą w pełni czerpać przyjemność – pierwsi z gotowania, a drudzy ze smakowania tych pyszności.

Całoroczne wykorzystanie kontenera gastronomicznego

Źródło: Mastertec

Lokal gastronomiczny latem i zimą – sprzedaż sezonowa

Wiele miejsc w naszym kraju cieszy się popularnością wśród turystów głównie w okresie wakacyjnym. Jeżeli mieszkasz nad morzem czy na Mazurach możesz rozważyć założenie sezonowego baru z przekąskami. Dzisiaj najchętniej odwiedzane są nie tylko te, które serwują smaczne jedzenie, lecz także mają nowoczesny, minimalistyczny design. Dokładnie takie są kontenery gastronomiczne, które można postawić niemal wszędzie (oczywiście zgodnie z przepisami). Chodzi jednak o to, że świetnie wkomponowują się one w wakacyjny miejski czy plażowy krajobraz. W dodatku można je przewozić z miejsca na miejsce, jeżeli w danej lokalizacji nie będzie tylko klientów, ilu się spodziewałeś, w kolejnym sezonie możesz postawić kontener gdzieś indziej.

Lokal gastronomiczny latem i zimą – sprzedaż sezonowa

Wiedząc o tym, że kontenery gastronomiczne są obiektami całorocznymi, warto wykorzystać je do prowadzenia działalności zimą. Przy stokach narciarskich, lodowiskach i innych, gdzie toczą się zimowe aktywności, kontener świetnie wygląda i jest chętnie odwiedzany. Gorąca czekolada, herbata, kawa, a nawet grzaniec, do tego ciepłe przekąski i słodycze – narciarze i łyżwiarze będą zachwyceni.

Inspiracje na lokale gastronomiczne w kontenerach

Wiesz już, że w kontenerze gastronomicznym możesz prowadzić działalność sezonową i całoroczną, serwując słodycze, dania główne, przekąski oraz napoje. Mając już własny obiekt mobilny, czas przystąpić do jego aranżacji. Skąd czerpać pomysły?

  • Niech wygląd zewnętrzny i wystrój kontenera oddaje ducha kuchni, którą serwujesz swoim gościom,
  • Inspiracje na
  • wykonanie obiektu i wykończenie terenu wokół niego znajdziesz m.in. na Instagramie pod
  • #containerbar.

Kontener gastronomiczny świetnie wpisuje się we współczesne trendy na trudnym i wymagającym rynku. Do tego jest modny i łatwy w zaadaptowaniu na wiele ciekawych sposobów.