Kulinarny sukces uczniów ZSP w Krynicy-Zdroju pod patronatem Karola Okrasy
W Krynicy-Zdroju odbył się wyjątkowy kulinarny konkurs „Mi to smakuje”, w którym uczniowie i profesjonaliści zaprezentowali swoje autorskie potrawy z drobiu. Patronat nad wydarzeniem objął wybitny szef kuchni, Karol Okrasa. Konkurs ten stanowi kontynuację marcowego wydarzenia „Szkolenia Kulinarnych Mistrzów”.
  1. Patronat Karola Okrasy nad konkursem.
  2. Uczestnicy konkursu podzieleni na dwie tury.
  3. Współpraca uczniów Technikum Gastronomicznego i Hotelarskiego przy organizacji.
  4. Ostateczne wyniki ogłoszone na uroczystej gali.

Wydarzenie miało miejsce w Zespole Szkół Ponadpodstawowych im. Jana Pawła II, gdzie młodzi kucharze rywalizowali w przygotowywaniu potraw z drobiu. Konkurs odbył się pod czujnym okiem jury, w którym zasiadali Grzegorz Krupa, Krzysztof Małocha oraz Andrzej Danielak. Głównym zadaniem uczestników było stworzenie innowacyjnej i smacznej potrawy, która mogłaby znaleźć zastosowanie w restauracyjnych menu.

- To kontynuacja marcowego wydarzenia Szkolenia Kulinarnych Mistrzów, które odbyło się w Krynicy-Zdroju - podkreśliła dyrektor szkoły, Maria Aleksander-Pisz.

W konkursie udział wzięli zarówno profesjonalni kucharze, jak i zespoły restauracyjne. Uczestnicy byli podzieleni na dwie tury. W pierwszej z nich swoje umiejętności zaprezentowali Bartłomiej Horowski, Wojciech Sekuła, Karolina Trojanowicz i Ewa Major. W drugiej turze wystąpili Kinga Kulpa, Bogusława Wojciaszek, Tomasz Klimczak, Katarzyna Motyl oraz Agnieszka Janczy.

Dyrektor szkoły, Maria Aleksander-Pisz, wyraziła zadowolenie z faktu, że w konkursie wzięli udział absolwenci szkoły oraz przedstawiciele hoteli, z którymi szkoła ma podpisane umowy patronackie. Kucharzom asystowali uczniowie Technikum Gastronomicznego, a obsługą zajmowali się uczniowie Technikum Hotelarskiego ZSP Krynica.

Organizacją konkursu zajęła się dr Aneta Oleksy-Gębczyk z ANS Nowy Sącz. Wśród gości byli m.in. Anna Zubków z Polskiego Związku Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu oraz Andrzej Stawiarski, pomysłodawca projektu.

Koordynacją ze strony szkoły zajmowała się Dorota Pacut, nauczycielka przedmiotów hotelarskich. W organizację włączyli się również Małgorzata Sędzimir, Joanna Sowa oraz Damian Gubała.

Podsumowanie projektu i ogłoszenie wyników konkursu odbędzie się podczas uroczystej gali z udziałem Karola Okrasy. To wydarzenie z pewnością przyczyni się do promocji młodych talentów kulinarnych oraz podkreśli znaczenie współpracy pomiędzy szkołami a lokalnymi przedsiębiorstwami gastronomicznymi.


Powiat Nowosądecki