Kuchnia japońska - rodzaje sushi

W naszym kraju przybywa coraz więcej lokali, które specjalizują się w daniach kuchni japońskiej. Nic w tym dziwnego, gdyż ta zdrowa i smaczna kuchnia, stale zyskuje zwolenników dosłownie na całym świecie. Najpopularniejszym i można powiedzieć już kultowym daniem jest sushi. Ta potrawa jest nie tylko niezwykle zdrowa i niskokaloryczna, ale przede wszystkim można serwować ją na wiele sposobów. Co więcej do jej przygotowania kucharze musza posiadać nie tylko odpowiednie składniki, ale także odpowiednie umiejętności i akcesoria, które ułatwią przygotowanie sushi. Jednak jakie rodzaje tego dania możemy spotkać w lokalach serwujących specjały kuchni japońskiej?

Z czego składa się sushi?

Sushi w języku japońskim oznacza nic innego jak zakwaszony ryż. Jest to kultowe danie kuchni japońskiej, które jest uwielbiane nie tylko przez mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni, ale także przez osoby na całym świecie. Z czego składa się więc sushi? Otóż zwykle kojarzymy to danie z ryżem, wodorostami i surową rybą. Nic w tym dziwnego- gdyż właśnie te składniki stanowią podstawę tego kultowego dania i jest to zwykle najbardziej podstawowa wariacja tej potrawy. Niemniej jednak do sushi dodaje się także wiele innych składników i przypraw, które wpływają na niepowtarzalny smak potrawy. Co więcej sushi może różnić się między sobą sposobem w jaki jest ono serwowane. Dla przykładu, niektóre wariacje mają ryż umieszczony w środku, a jeszcze inne są przygotowywane w sposób, w którym ryż stanowi warstwę zewnętrzną. Inne możliwości serwowania sushi dopuszczają wersję złożoną z samych warzyw i wodorostów. Nic więc dziwnego, że w tak ogromnej liczbie możliwych odmian niezwykle łatwo jest się pogubić. Ciężko jest też złożyć zamówienie w lokalu, jeśli nie mamy pojęcia o poszczególnych odmianach sushi i o tym co zawierają w swoim składzie. Przychodzimy więc z pomocą starając się wyjaśnić poszczególne rodzaje tej japońskiej potrawy.

Rodzaje sushi

W lokalach możemy spotkać następujące rodzaje sushi:

  • nigiri - to najpopularniejszy rodzaj. Zawierają one porcję ryżu z kawałkiem ryby, kalmara, ośmiornicy lub japońskiego omletu. Doprawione jest ono cienką warstwą wasabi i zawinięte w nori.
  • maki sushi - maki czyli po japońsku- rolować. To sushi w postaci rolki ryżu, zawiniętego w nori i pokrojonego na kawałki. Wypełnienie stanowią zwykle ryby lub owoce morza, a także marynowane warzywa. Do zawijania rolek służy zwykle mata bambusowa.
  • hosomaki - jest to jedna z odmian maki sushi. W środku znajduje się zwykle kawałek ryby i warzywa. Hosomaki to również najmniejszy z możliwych rodzajów sushi.
  • kappa maki - to nic innego jak rodzaj hosomaki, z dodatkowym ogórkiem.
  • futomaki - to wzbogacona wersja hosomaki. W rolce znajdują się co najmniej cztery składniki w tym m.in ryby i różnorodne warzywa.
  • uramaki - to nic innego jak odwrócone sushi. W tej wersji sushi to ryż stanowi wierzchnią warstwę, a wodorosty i inne składniki znajdują się w środku. Dodatkowo zewnętrzna warstwa ryżu posypana jest sezamem. Często dodawane jest także awokado.
  • california maki - ta wersja sushi najczęściej ma w środku paluszki krabowe, ogórka i awokado.
  • tempura maki - to różnego rodzaju maki otoczone delikatną tempurą.

Sushi Łomianki - więcej informacji o sushi - sprawdź, na jakie zestawy możesz liczyć