Uczennice klasy IV Technikum Hotelarskiego w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Krynicy-Zdroju uczą się kelnerskiej obsługi synchronicznej – ta technika łączy w sobie wszystkie rodzaje serwisów: francuski, angielski, niemiecki oraz rosyjski. Polega na jednoczesnym serwowaniu potraw wszystkim gościom jednocześnie.

- Obsługa synchroniczna jest sporym przedsięwzięciem i robi na gościach wielkie wrażenie – mówi starosta nowosądecki Marek Kwiatkowski, który obserwował właśnie takli serwis.

Uczennice klasy IV Technikum Hotelarskiego pod kierownictwem Doroty Pacut - nauczycielki przedmiotów hotelarskich zaprezentowały modelowy pokaz obsługi synchronicznej.

- To sztuka serwisu kelnerskiego, którego formę, styl i zasady warunkuje ubiór kelnerów, odpowiednia zastawa stołowa oraz wypracowane umiejętności - mówi dyrektor szkoły Maria Aleksander-Pisz. - Ważna jest również odpowiednia liczba kelnerów odpowiadająca liczbie gości zasiadających przy obsługiwanym stole. Staramy się, aby uczniowie w praktyce wykorzystywali nabyte w cyklu kształcenia umiejętności i mogli je profesjonalnie zademonstrować przy różnych okazjach i w dalszej pracy zawodowej.