Co warto wiedzieć o kawie speciality

Coraz więcej osób zaczyna pić kawę. Nic w tym dziwnego, ponieważ napój ten pozwala nam efektywniej i dłużej pracować. Kawę możemy kupić w każdym supermarkecie, jednak nie cechuje się ona wysoką jakością. Wiele osób jednak decyduje się na nią ponieważ jest ona szeroko dostępna i można ją kupić w atrakcyjnej cenie. Warto jednak pochylić się nad kawą speciality, która oferuje o wiele wyższą jakość.

Kawa ta zawiera bardzo dobre ziarna, które zbierane są ze świeżych upraw. Wyróżnia ją czysty napar bogaty w różne smaki. W kawie speciality można odczuć owocowo-kwiatowy smak, który nadaje jej niepowtarzalnego charakteru. Świetnie nada się ona na prezent zarówno dla rodziny, jak i dla pracowników. Kawę speciality uwielbiają nawet osoby, które nie przepadają za jej zwykłą wersją z osiedlowych sklepów.

Czym jest kawa speciality?

Jak już wyżej wspomnieliśmy, kawa ta charakteryzuje się wysokiej jakości ziarnami. O tym, czy dana kawa zalicza się do typu speciality decyduje Stowarzyszenie Kaw Speciality. Jest ona oceniana na podstawie 100-stopniowej skali i musi uzyskać co najmniej 80 punktów. Przyznają je specjaliści od ziaren, czyli Q-graderzy. Posiadają oni specjalistyczną wiedzę oraz mocno rozwinięte umiejętności sensoryczne, które potwierdzone są certyfikatami.

Termin „kawa speciality” został po raz pierwszy użyty w 1974 roku podczas konferencji. Wyjaśniono wtedy, że jest to kawa uprawiana w specjalnych warunkach mikroklimatycznych. Obecnie jednak kawa może otrzymać to miano tylko po przejściu oceny Q-graderów. Decydując się na nią mamy pewność, że otrzymujemy produkt najwyższej jakości.

Czym charakteryzuje się kawa speciality?

Przede wszystkim kawa tego typu musi pochodzić z najświeższych zbiorów. Co więcej, kiedy trafi ona do palarni, po wypaleniu ziaren może być ona przechowywana maksymalnie 4 tygodni. Po tym czasie musi trafić do klienta. Dodatkowo decydując się na taką kawę wspieramy zrównoważony rozwój. Kawa typu speciality pochodzi z małych upraw znajdujących się raczej w trudniejszych warunkach. W ten sposób palarnie mogą wspierać ich rozwój, a sam transport ziaren odbywa się z jak najmniejszą liczbą pośredników.

Należy również wspomnieć o tym, że kawa speciality sklep posiada nieznaczną ilość defektów. Oznacza to, że wadliwe ziarna w partii kawy nie mogą przekroczyć 1,5%. Wyróżnia ją również wyjątkowy smak. Kawa speciality z natury jest słodka, przez co nie trzeba ją słodzić. Dodatkowo jest ona bardziej wyrazista od zwykłej kawy, co jeszcze bardziej podkreśla jej wysoką jakość. Z reguły kawy z supermarketów smakują bardzo podobnie. W przypadku wyższej jakości ziaren możemy wybierać spośród wielu smaków, które znacznie różnią się od pozostałych.

Kawa speciality jest więc świetną propozycją nie tylko dla prawdziwych kawoszy. Z pewnością sprawdzi się ona również wśród osób, które zwykle nie przepadają za kawą. Pomimo tego, że jej cena jest wyższa od zwykłej kawy, jej niepowtarzalny smak jest tego wart.